Je kunt heel goed pizza’s bakken op de barbecue. Heb jij wel eens een pizza van de barbecue gegeten? Wij gebruiken hiervoor een pizzasteen. Dit heb je wel nodig om een goede pizza op de barbecue te kunnen bakken. Daarnaast kan het alleen op een barbecue met een deksel. Verder is het belangrijk dat de barbecue goed heet wordt.
Voor dit recept gebruiken we de vuurhaard van Magma; deze zijn niet enkel stijlvol, maar ze kunnen ook gebruikt worden om buiten de lekkerste gerechten mee te maken waaronder ovenheerlijke pizza’s. Creëer je eigen tuin-pizzeria met de Tuinhaard Magma Pizza Combi Set en verras je familie en vrienden met jouw eigen gemaakte houtoven pizza’s.

Pizza parma

Onze favoriete pizza is een pizza met Parmaham, mozzarella, tomatensaus en rucola. Maar je kunt de pizza natuurlijk beleggen met alles wat je zelf lekker vindt!
Dit recept gaat over de pizza parma; de Parmaham bak je niet mee, maar drapeer je over de pizza nadat je deze gebakken hebt. Een pizza van de barbecue is echt superlekker, want je krijgt echt dat steenoven effect. De bodem is lekker knapperig en de pizza is natuurlijk supervers. Blijer kun je je gasten niet maken.

Ingrediënten voor 2 pizza’s

  • 350 gr bloem
  • 250 ml lauwwarm water
  • 5 gr gist
  • 7 gr zout
  • scheutje olijfolie
  • 6 el tomatenpassata
  • 2 tl oregano
  • 1 bol mozzarella
  • 80 gr Parmaham
  • 2 el pesto
  • paar takjes basilicum
  • 30 gr rucola
  • peper en zout

Zo maak je het

  1. Verwarm de pizzasteen voor op de barbecue. De temperatuur moet zo heet mogelijk zijn, minimaal 250 graden Celsius. Je doet dit eventueel door alle schuifjes van de bbq open te zetten, zodat er zoveel mogelijk zuurstof bij komt.
  2. Meng de bloem met het zout en de gist door elkaar. De gist en het zout mogen elkaar niet aanraken. Voeg een deel van het water toe en mix het geheel tot een deeg in de kom van je keukenmachine. Gebruik hiervoor de deeghaak en mix op de laagste stand. Wordt het deeg te droog? Voeg een scheutje water toe. Op het einde voeg je een scheutje olijfolie toe.
  3. Het deeg is klaar als het een bal vormt. Het mag nog een beetje plakkerig aanvoelen.
  4. Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plek, onder een natte theedoek. Het deeg moet in volume verdubbelen.
  5. Verdeel het deeg in twee helften en maak er twee bollen van. Laat de deegbollen een half uurtje rusten onder een stukje folie of natte theedoek.
  6. Maak in de tussentijd de tomatensaus. Meng de passata met de oregano en breng dit verder op smaak met peper en zout.
  7. Druk de deegbollen plat met je handen. Rek het deeg aan de buitenkant steeds wat verder uit. Je draait het deeg rond en je maakt het steeds wat platter met de palm van je hand. Pas op dat het niet te dun wordt, want dan scheurt het deeg. Je kunt eventueel ook een deegroller gebruiken.
  8. Verdeel een flinke eetlepel tomatensaus over de pizzabodem. Gebruik niet teveel, want dan wordt de bodem te nat. Beleg de pizza met mozzarella.
  9. Bak de pizza in ongeveer 7 minuten af op de pizzasteen (deksel gesloten). Als de pizza van de barbecue komt beleg je hem met de Parmaham en rucola. Maak het af met wat verse pesto en basilicum.

pizza met parmaham