Hieronder vind je de antwoorden van de meest gestelde vragen over vuurkorven en vuurschalen.
Kan ik mijn bestelling ook af komen halen?

Nee, dat kan niet. Wij hebben geen showroom en hebben geen afhaal mogelijkheden in ons magazijn.

Daarnaast werken wij samen met een aantal ateliers en constructiebedrijven waar onze vuurschalen en tuinhaarden op maat worden gemaakt. In sommige gevallen wordt de vuurschaal of vuurkorf dan ook rechtstreeks vanaf het atelier, waar de vuurkorf gemaakt wordt, opgestuurd naar de klant.

Plaatsing en montage van mijn vuurkorf?
Plaats je vuurkorf of vuurschaal op een zo open mogelijke plek. Zorg ervoor dat er altijd bluswater in de buurt is.
De vuurkorf of vuurschaal wordt in stevige verpakking geleverd en zijn eenvoudig te monteren.
Bij iedere vuurkorf of vuurschaal wordt een montage handleiding meegeleverd.

De vuurkorven of vuurschalen van Decovuurkorven.nl zijn onderhoudsvrij.

Kan de vuurschaal ook roesten?

Elke vuurschaal zal na verloop van tijd vormen van roest gaan vertonen. Door de temperatuurverschillen, zeker bij tuinhaarden, vuurkorven en vuurschalen, zal het staal krimpen en uitzetten. Dit is een natuurlijk proces dat niet tegen te houden is. Als gevolg van het krimpen en uitzetten van het staal ontstaan er kleine haarscheurtjes in het plaatwerk en rondom de randjes. In deze haarscheurtjes zal uiteindelijk roest ontstaan.

Ook al is er in sommige gevallen bijvoorbeeld een zwarte coating aangebracht, deze is vaak decoratief van aard en kan de roestvorming nooit volledig voorkomen. Je dient er dus altijd rekening mee te houden dat stalen of RVS of gecoate vuurschalen zullen gaan roesten.

Er zijn wel wat eenvoudige tips om roestvorming op je vuurschaal wat te verminderen of in ieder geval wat langer uit te stellen:

  • Gebruik een beschermhoes
  • Na gebruik in een schuur of onder een afdak plaatsen
  • Je vuurschaal behandelen met ouderwetse kachelpoets of olie
    Dit is o.a. te koop bij gespecialiseerde kachelwinkels, maar soms ook bij drogisterijen.
    De kachelpoets kun je iets verdunnen met terpentine en vervolgens uitsmeren met een kwastje. Nadat je dit gedaan hebt, is het zaak de poets goed uit te poetsen met oude kranten.
    Een alternatief voor kachelpoets kan ook zijn dat je de vuurschaal volledig behandelt met een in olie gedrenkte doek. Een haard die licht is ingevet, roest minder snel.
Wat is RVS?

RVS, INOX, roestvast staal of roestvrij staal is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Staal is roestvast staal als minimaal 11 tot 12% chroom en maximaal 1,2% koolstof in het materiaal zit. In contact met zuurstof uit de lucht vormt zich spontaan een chroomoxidehuid aan het oppervlak die het materiaal beschermt tegen corrosie.

Door het toevoegen van andere legeringelementen (vooral nikkel en molybdeen) neemt de sterkte en de weerstand tegen corrosie verder toe. Hierdoor ontstaan meer toepassingsmogelijkheden, maar wordt het materiaal ook duurder.

RVS is veilig en hygiënisch, sterk én licht in gewicht. Het is onderhoudsvrij en heeft een bijna onbeperkte levensduur. RVS  is bovendien 100 procent recyclebaar.

De hogere aanschafkosten worden daarmee gedurende de levensduur meer dan goedgemaakt. Er bestaan meerdere soorten RVS en binnen deze soorten zijn er vele varianten.

Decovuurkorven.nl gebruikt voor haar Tuinhaarden van RVS het stevige metaal RVS 304

Hoe steek je een vuurkorf aan?

Een vuurkorf kan je het best aansteken met een groot aanmaakblok, kleine aanmaakblokjes of aanmaakhoutjes. Gebruik in ieder geval geen benzine, petroleum of spiritus. Met zulke brandbare vloeistoffen kunnen steekvlammen ontstaan, en zo is je vuurkorf natuurlijk niet gezellig meer.

Hoe gebruik je je vuurkorf veilig?
  • Zet je vuurkorf op een vlakke ondergrond. Let op spelende kinderen of huisdieren.
  • Zoals we al eerder zeiden: gebruik alleen aanmaakblokken/blokjes en géén benzine, petroleum of spiritus om je vuurkorf aan te steken.
  • Pas op met kleding die licht ontvlambaar is.
  • Hou een emmer water of zand in de buurt van je vuurkorf, of een brandblusser of blusdeken.
  • Let op je vuur. Laat je vuurkorf pas achter als het vuur niet meer brandt en smeult.

Verder nog tips?

Ja hoor! Want je wilt je vuurkorf ook een beetje netjes houden.

  • Zet je vuurkorf op een metalen plaat. Zo blijft je tuinvloer netjes.
  • Veeg je vuurkorf schoon als je ‘m gebruikt hebt. Denk er wel aan dat je de as eerst af laat koelen. Afgekoelde as kan je in de vuilnisbak gooien, maar je kan as ook als mest voor je tuin gebruiken.
  • Voor je vuurkorf kun je ook openhaardblokken gebruiken. Die hebben we voor je in de webwinkel.
Moet ik het grillrooster elke keer schoonmaken?

Je moet het grill rooster na het grillen altijd schoonmaken . Een schoon rooster ziet er niet alleen mooier uit, maar voorkomt ook dat er opnieuw etenswaren aan blijven plakken . Etenswaren laten meestal zonder problemen los van een schoon grillrooster en ze krijgen bovendien een leuk grillpatroon. Je kunt het rooster eenvoudig reinigen door de barbecue met gesloten deksel te verwarmen tot ongeveer 260 °c. Vervolgens neem je een schoonmaakborstel met een lange steel en borstel je alle etensresten en het vuil van de spijlen af. Vergeet niet geïsoleerde handschoenen te dragen.

Hoe maak ik de rest van de barbecue schoon?

Je moet de barbecue ongeveer één keer per maand wat grondiger schoonmaken. Houd je daarbij aan de aanwijzingen van de fabrikant. Was de barbecue met een spons en warm zeepsop af. Krab regelmatig het roet en vuil weg dat zich in de deksel verzamelt. Verder moet je het grillrooster van de barbecue halen, de branders afborstelen en de ketel en het druipschaaltje schoonmaken. Je vindt veelal een volledig overzicht van aanwijzingen voor onderhoud en reiniging in de gebruiksaanwijzing. Bij een houtskoolbarbecue moet je er aan denken dat as water bevat. Als de as langer in de ketel blijft liggen, kan er roest ontstaan.

Moet ik het grillrooster voor het grillen invetten?

Wij adviseren het niet te doen, ofschoon veel mensen het wel doen. Maar vergeet niet dat de olie van het grillrooster druipt en dat hierdoor zowel bij de houtskoolbarbecue als de gasbarbecue gemakkelijk vlammen kunnen ontstaan. Als je in plaats van het grillrooster de etenswaren met olie bestrijkt , gebruik je minder olie en heb je meer kans de etenswaar zonder problemen van het rooster te krijgen.