Weer eens wat anders op de barbecue; Mediterraans eten is wat ze traditioneel doen in de landen rond de Middellandse Zee, dus Portugal, Spanje, Frankrijk, Italië en Griekenland. Het zijn eenvoudige maaltijden met veel: Verse groenten en fruit. Lekker maar ook zeker gezond eten op de barbecue.
Grillmethode: directe gemiddelde tot hoge warmte op de bbq, ongeveer 200 °C. GRILLTIJD: 4-6 MIN.
Eventueel kun je de gehaktballetjes ook bereiden aan een metalen of houten spiesje.
Dit gerecht is ongeveer voor 6 personen.
INGREDIËNTEN LAMSGEHAKTBALLETJES MET SALADE:
VOOR DE SALADE
- 4 el olijfolie
- 2 el rodewijnazijn
- 1 tl geraspte schil van 1 onbespoten citroen
- 2 fijngeplette knoflooktenen
- 3 grote pruimtomaten, pitjes verwijderd, in blokjes van 1 cm
- ½ komkommer, in blokjes van 1 cm
- ½ kleine rode ui, gesnipperd
- 5 el verkruimelde feta
- 4 el fijngehakte verse bladpeterselie
- ½ tl grof zeezout
- ¼ tl versgemalen zwarte peper
VOOR DE GEHAKTBALLETJES
- 700 g lamsgehakt
- 3 fijngehakte knoflooktenen
- 2 tl gemalen komijn
- 1 tl grof zeezout
- ½ tl versgemalen zwarte peper
- olijfolie
VOOR DE MUNTYOGHURT
- 350 g volle yoghurt (bij voorkeur Griekse)
- 2 el versgeperst citroensap
- 4 el grofgehakte verse munt
- ½ tl grof zeezout
4-6 naanbroodjes (Indisch brood, in supermarkt of toko)
ZO MAAK JE HET
- Meng voor de salade in een grote glazen schaal olie, azijn, citroenschil en knoflook. Voeg de overige ingrediënten toe en meng ze voorzichtig met de dressing.
- Meng in een middelgrote schaal de ingrediënten voor de gehaktballetjes met de handen door elkaar. Kneed het vlees niet te lang door, anders wordt het te stijf. Maak van het mengsel ongeveer 24 gehaktballetjes. Steek steeds vier balletjes op een spiesje en bestrijk ze met weinig olie.
Je kunt de gehaktballetjes ook los op de barbecue leggen en daarna los op het broodje doen. Draai de balletje om met een tang zodra het vlees loslaat van het grillrooster. - Bereid de grill voor op directe gemiddelde tot hoge warmte.
- Meng in een schaaltje yoghurt en citroensap. Roer de munt erdoor. Kruid de yoghurt met zout.
- Maak het grillrooster met de borstel schoon. Gril de gehaktballetjes 4-6 min. boven directe gemiddelde tot hoge warmte met gesloten deksel tot ze van buiten bruin, maar van binnen nog iets roze zijn . Keer ze af en toe om. Verwarm de laatste 30 sec. de naan broodjes boven directe warmte op de grill.
- Snijd het brood in stukken waarop vier gehaktballetjes passen. Leg de gehaktballetjes met 1 flinke eetlepel muntyoghurt en wat salade op het naan brood.