Buiten koken is een ruim begrip. Bij de meeste mensen komt barbecueën op, als we het hebben over buiten koken. Maar wie zegt dat je alleen buiten kan koken op een barbecue? Per slot van rekening hebben mensen al op vuur gekookt lang voordat de barbecue op de markt kwam.

De barbecue werd overigens in 1950 uitgevonden door de Amerikaanse Don McGlaughlin, maar is nu eerlijk gezegd niets nieuws meer. Dus als je echt creatief wilt zijn en wat meer theater wilt toevoegen aan je kookervaring in de buitenlucht, zoek dan niet verder dan een eenvoudige vuurplaats. We gaan het hebben over buiten koken op vuur.

Waarom buiten koken op vuur?

Buiten koken op vuur boven een vuurkorf is gezellig. In tegenstelling tot een typische barbecue, die meestal ergens in de hoek van de patio wordt opgesteld, staat een vuurkorf echt centraal bij outdoor cooking.

Vuurkorven zorgen voor een sociale ervaring waar maar weinigen het kunnen weerstaan om er niet om heen te kruipen en de avond al kletsend en lachend door te brengen. In plaats van dat één persoon aan het koken is op de barbecue in de hoek, terwijl alle anderen socializen en hun ijskoude biertjes opdrinken, brengt een vuurplaats iedereen samen. En dat betekent dat iedereen er buiten op kan koken.

Alles wat je op een grillrooster bbq bereidt, kan ook boven een vuurplaats worden gekookt door middel van buiten koken driepoot bbq of grill rooster. Wat heb je nodig voor outdoor cooking boven een vuurkorf?

Koken op vuur buiten, welke brandstof gebruik je?

De beste brandstof voor koken op vuur buiten is de combinatie van rookloze kolen en oven gedroogde houtblokken. De kolen zorgen voor de warmte en het hout voor de smaak. Als je echt avontuurlijk bent, zoek dan naar houtsoorten die een aromatische smaak afgeven, zoals amandel, kers, hickory bbq hout of mesquite hout.

– Hickory bbq hout geeft een intens en sterk rookaroma, wat te omschrijven is als bacon-achtig. Het combineert dan ook goed met roken van spek en ander varkensvlees.
– Mesquite hout geeft een kruidige en aardachtige aroma af.
– Kersen hout is mild, zoet en fruitig. Het kleurt de huid van gevogelte mooi donkerbruin en de rook geeft een roze-achtige tint aan lichte vleessoorten.
– Kies je voor amandel brokken dan krijgt het vlees een zoete, nootachtige rooksmaak. Licht en zeer herkenbare aroma.

Nu we weten welke brandstof we nodig hebben voor buiten koken op vuur, is de vraag natuurlijk hoe je gaat koken boven een vuurschaal? Welnu, er zijn enkele methoden die jouw fantasie zeker zullen prikkelen, evenals de vuurplaats.

Buiten koken op hout, hoe gaat dat in zijn werk?

Je wilt buiten koken op hout, maar hoe ga je dat aanpakken? Ten eerste heb je een grillrooster nodig. Je hebt hier twee mogelijkheden voor. Of je koopt een los grillrooster welke je op de vuurschaal plaats. Op deze manier creëer je een originele natuurlijke bbq plaats. Je kan ook kiezen voor een praktische driepoot bbq. Een vuurschaal met driepoot is voorzien van een grill rooster welke je boven het vuur hangt waarop je vervolgens heerlijk buiten kan grillen.

Met een driepoot buiten koken heb je bovendien de mogelijkheid om boven het open vuur een pan middels een karabijnhaak te hangen. Daardoor maak je de lekkerste stoofpotten of verse soepen.

Met een grillrooster of vuurschaal met driepoot bbq kan je vervolgens diverse methoden toepassen om het eten boven het vuur te bereiden. We lichten er een aantal toe, zoals grillen, spiesen en met een pot of kookpan.

Grillen boven vuurkorf

Als je vuurkorf niet voorzien is van een grillrooster, dan kan je een rvs grillrooster kopen bij Decovuurkorven.nl welke je er overheen plaats. Als alternatief kan je alle gasten voorzien van een grillmand, zodat ze hun eigen eten boven het vuur kunnen koken. Voordeel is dat je als gastheer of gastvrouw minder werk hebt voor het buiten koken en daardoor volop kan genieten van de gezellige sociale avond met je vrienden of familie.

Spiesjes maken voor buiten koken

Bij buiten koken mogen spiesjes niet ontbreken. Je kan verschillende soorten spiesjes maken. Bijvoorbeeld groene spiesjes, garnalen spiesjes of biefstuk spiesjes. De mogelijkheden voor spiesjes maken zijn echt eindeloos, welke je vervolgens boven het vuur grilt op het grillrooster.

Pot koken boven een vuurplaats

Zin in een stoofpot, soep of stamppot? Met driepoot vuurschaal kan dat. In feite kan je een verscheidenheid aan recepten bereiden in een kookpan welke je aan de driepoot boven het vuur hangt. Dit zijn bovendien gerechten die je niet kan bereiden met een gewone barbecue. Bij DecoVuurkorven.nl kan je verschillende soorten driepoten kopen voor boven de vuurschaal, waar je aan de ketting een pot of kookpan bevestigt.

Tips voor buiten koken op open vuur

We geven je nog een aantal laatste tips voor buiten koken op open vuur. Voordat je de vuurschaal, vuurkorf of kampvuur aansteekt zorg dat je de basis op een rij hebt.
Dat wil zeggen:
– Een emmer water: voor het geval er zich er een ongelukje voordoet.
– Brandhout en rookloze kolen: voeg een bepaalde houtsoort of houtbrokken toe voor een aromatische smaak.
– Benodigdheden: aluminiumfolie, spiesen, bbq tools, grillrooster, lederen handschoenen, gietijzeren pot en rvs pan komen allemaal van pas.
– Ingrediënten: maak van te voren de spiesjes klaar, snijd het vlees en leg de vissen op een schaal.

Ben je enthousiast geworden over buiten koken en wil je het uitproberen? Bij Decovuurkorven kan je alle benodigdheden voor outdoor cooking in de online winkel kopen. Van een vuurschaal met driepoot tot grillrooster bbq en attributen. Buiten koken doe je dan ook samen met Decovuurkorven.nl.