Stevig landbrood met een mooie korst is de ideale basis voor hamburgers met weke ingrediënten, in dit geval gekarameliseerde uien en gesmolten kaas. Voor een mooi gebakken hamburger kun je natuurlijk een van onze barbecues gebruiken.
Grillmethode: direct hoog vuur op 230-290 °C en een directe gemiddelde warmte van 175-230 °C. Grilltijd: 11-13 min.
Dit gerecht is voor 6 personen.

 

Ingrediënten hamburger op landbrood:

  • 3 el plantaardige olie
  • 2 grote uien , gehalveerd en in dunne plakjes
  • ½ tl suiker
  • grof zeezout
  • 60 g zachte boter
  • 12 sneetjes landbrood , ongeveer 1 cm dik
  • 900 g rundergehakt (20% vet)
  • 2 el worcestersaus
  • ½ tl versgemalen zwarte peper
  • 120 g geraspte havarti of emmentaler
  • dijonmosterd of andere pittige mosterd (naar keuze)

Zo maak je het

  1. Verwarm de olie in een grote braadpan op middelhoog vuur. Voeg de uien toe en bestrooi ze met suiker. Bak ze in 15-20 min. met gesloten deksel goudbruin en zacht. Roer ze af en toe om. Kruid ze naar smaak met zout en neem ze van het vuur.
  2. Besmeer het brood met boter en houd het apart.
  3. Bereid de grill voor op directe hoge warmte. Meng in een grote schaal gehakt, worcestersaus, 1 theelepel zout en de peper goed door elkaar. Maak van het mengsel zes even grote hamburgers van 2 cm dik. Druk met uw duim of een theelepel een kuiltje van ongeveer 2,5 cm breed in het midden van elke hamburger.
  4. Maak het grillrooster met de borstel schoon . Gril de hamburgers 8-10 min. met gesloten deksel boven directe hoge warmte tot ze halfdoorbakken (medium) zijn . Keer ze eenmaal. Leg de hamburgers op het werkblad.
  5. Laat de grilltemperatuur dalen tot gemiddelde warmte. Gril de sneetjes brood 1 min. aan één kant boven directe gemiddelde warmte. Leg het brood met de geroosterde kant naar boven op
    het werkblad.
  6. Verdeel de gekarameliseerde uien over zes sneetjes brood en leg op elk sneetje een hamburger. Strooi de kaas over de hamburgers en bedek ze met een andere snee brood, met de geroosterde kant naar beneden. Leg de broodjes met een brede spatel voorzichtig boven directe gemiddelde warmte op het rooster en gril ze ongeveer 1 min. tot ze aan de onderkant geroosterd zijn. Keer ze voorzichtig en rooster de andere kant. Serveer ze warm , eventueel met mosterd .

Landbrood